Därför behöver du Efamol

Essentiella fettsyror kan vi inte bilda själva. Dessa måste tillföras via kosten. Kroppen omvandlar sedan dessa fettsyror till beståndsdelar av cellernas membran eller använder dem i en rad processer i kroppen.

De essentiella fettsyrorna delas i två grupper, Omega-3 och Omega-6. Efamol innehåller Omega-6 fettsyror från nattljusolja. Vad som skiljer denna olja från de flesta andra vegetabiliska oljor är den ovanligt höga halten av fettsyran GLA.

Säkerställ behovet av GLA

GLA ingår i få födoämnen och därför måste kroppen vanligtvis producera den genom att omvandla linolsyra. Omvandlingen från linolsyra till GLA kan störas av en mängd olika faktorer, till exempel stress, rökning och oregelbundna eller dåliga matvanor. Omvandlingen blir också sämre med åren och kan påverkas av olika sjukdomstillstånd. Efamol "går förbi" det första omvandlingssteget och säkerställer behovet av GLA.

För huden

Efamol innehåller nattljusolja med essentiella fettsyror (Omega-6). Essentiella fettsyror ger vår hud fukt och spänst. Fettsyrorna förebygger förlust av vätska och används för att bilda prostaglandiner som styr produktionen av talg.

Torr och känslig hud

Om det sker förändringar i sammansättningen av fettsyror kan detta påverka hudens struktur, funktion och utseende. Redan på 1930-talet upptäckte forskare att människor med torr och känslig hud ofta hade brist på essentiella fettsyror. Förklaringen kan vara en obalans i fettsyresammansättningen. Resultatet är att huden ”läcker fukt” och blir torr och irriterad.

Elasticitet förbättras

Men det är inte bara personer med torr hud som kan få positiva resultat av Efamol. Normal frisk hud kan behålla sin styrka och spänst. Hudens släthet, fasthet, elasticitet och fukthållande förmåga kan förbättras genom regelbundet intag av Efamol vilket kan bidra till en "föryngring" av huden.

Efamol_kvinna_600x900.jpg

För hormonell balans

Efamol innehåller Nattljusolja som bidrar till den hormonella balansen utan att påverka nivån av könshormoner t ex östrogen eller andra hormoner i kroppen. Omega-6 fettsyran GLA metaboliseras i kroppen till hormonliknande signalsubstanser, så kallade eikosanoider. En av dem är PGE1 som bl a är antiinflammatorisk.

PMS och klimakteriet

PGE1 har en viktig roll i huden men också på många andra ställen i kroppen. PGE1 har bl a visat sig ha påverkan på hur kraftigt kroppen reagerar på vissa av de hormoner som är aktiva i menstruationscykeln; progesteron och prolaktin. Därför rekommenderas produkter med hög halt av GLA i många länder i samband med PMS och i klimakteriet. De anses kunna bidra till att jämna ut svängningarna och bibehålla den hormonella balansen.

Efamol-balans.jpg