Plast är ett allmänt förekommande material i vår vardag, men i dag använder vi ofta inte plasten på ett sätt som är hållbart. I stället för att tillverka, köpa och sedan slänga plastprodukter, behöver vi göra plasten till en del i en cirkulär ekonomi så att förpackningarna används så länge som möjligt genom att de återanvänds eller materialåtervinns.
För minskad miljö- och klimatpåverkan i samtliga led har Midsona ambitionen att se på följande aspekter vid utveckling av nya och existerande produktförpackningar:
Alla Midsonas enheter har handlingsplaner för att systematiskt förbättra sin miljöpåverkan och Midsona tar ansvar för att den ekologiska produktionen ska ha minsta möjliga negativa påverkan på miljö, klimat och människor. Nya produktionsmetoder, energibesparingar, ännu bättre avfallskontroll och stödmaterial till produktion är områden som Midsona identifierat som viktiga.
Det är vår ambition att de närmsta åren kartlägga våra största utsläpp av växthusgaser enligt GHG-protokollet och fastställa ett klimatmål godkänt av Science Based Targets Initiative och i linje med Parisavtalets 1,5 gradersmål.
Midsona arbetar löpande och medvetet med att försöka minimera utsläppen från transporter och har skapat en modell för effektivisering och ruttoptimering av bolagets godsflöden. Transportör i Midsona ska:
Vi har arbetat mycket med fyllnadsgraden i transporterna och har genomfört tester för att hitta bästa sättet att dubbelstapla pallar och därigenom reducera antalet transporter och i förlängningen minska utsläpp av växthusgaser. Testerna har gjorts mellan Midsonas anläggning i Danmark till vår tyska anläggning. För inrikes frakter från vårt lager i Falköping är alla sändningar redan dubbelstaplade.
Sedan 2009 klimatkompenserar Midsona under varumärkena Kung Markatta och Helios alla transporter som är nödvändiga för att importera ekologiskt odlade produkter från hela världen. Som klimatkompensation har Midsona i Sverige valt trädplantering i samband med Vi-skogen. För Helios i Norge har valts Projekt Ghana som syftar till att främja energieffektiva ugnar i stället för sådana som eldas med träkol.
För att minska Midsonas generella resebehov har videokonferensutrustning införts som standard på alla koncernens kontor. Dessutom har alla medarbetares datorer utrustats med system för videokonferens, t ex Teams eller Lifesize, så att medarbetarna kan delta i möten oavsett var de arbetar. Användningen av utrustningen ökar varje år och flera nordiska projekt har drivits via videoutrustning.
Under Corona-pandemin reser inte Midsonas anställda.